Operatie geslaagd, patiënt leeft nog ....

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 20:24

.... en hoe! Het gaat gelukkig heel goed met me. Het is nu de 3e dag na de operatie en ik ben echt wel heel tevreden, maar laten we  even bij woensdag beginnen.

Het was weer een hele belevenis zo'n operatie! Ruim vier jaar geleden is mijn galblaas verwijderd, dus het was niet de allereerste keer, maar toch doe je weer allemaal nieuwe indrukken op! Ik vind het eigenlijk nog meer interessant dan eng, dus dat maakt het wel gemakkelijker allemaal, maar er komt in korte tijd veel op je af!

Ik werd al om 8 uur geopereerd dus tussen binnenkomst in het ziekenhuis om 7 uur en op de operatietafel liggen om 8 uur gaat het echt supersnel! Wat natuurlijk ook wel fijn is.

Er was nog een stress momentje omdat ik mijn lenzen nog in had toen ik voorbereid werd voor OK. Ik heb een zuigertje nodig om ze uit te krijgen dus er moest wat gerend worden tussen mijn koffertje die nog bij de opnameverpleegkundige stond en de holding (zoals de voorbereidingsruimte voor OK wordt genoemd). Gelukkig  deden ze dat supersnel en kreeg ik ook mijn lenzen in één keer uit (pfff). Nergens stond iets vermeld of werd gezegd dat je geen lenzen in mocht hebben, dus het leek mij wel fijn om ze in te hebben na de operatie en ik alles om me heen een beetje zou kunnen zien :-) maar dat ging dus niet door ....

Over de eerste uren na OK ga ik maar niet uitweiden. Dat was echt niet fijn! Je hebt echt pijn en de druk van het gas dat ze gebruiken om je buikholte te vergroten zodat ze overal bij kunnen, is echt een enorm naar gevoel! Ze hadden in de holding ook gezegd dat je er rekening mee moet houden dat ze naderhand niet alle pijn met pijnstilling onder controle kunnen houden. Het was goed dat ze je erop voorbereiden, maar het ervaren was toch echt pittig. In de loop van de middag werd het wel een stuk beter ...

Die druk blijft nog wel en is vervelend maar minder dan daarvoor. Wanneer je weer probeert rechtop te zitten en nog later wat te lopen, blijkt dat ook wel te helpen. Dat is ook de snelste manier om het gas uit je lichaam te laten verdwijnen.

In de middag moet je natuurlijk ook al proberen de eerste slokjes te drinken, want vocht binnen krijgen, is van het grootste belang. Je hebt dan natuurlijk nog wel een vochtinfuus waar ook de pijnstilling door naar binnen gaat, maar ze willen dat je zo snel mogelijk zelf drinkt en vervolgens ook weer de behoefte krijgt om te plassen.

Nou, dat drinken was (en is) wel een uitdaging. Ik denk dat ik die eerste dag een halve middag en avond over 1 bekertje heb gedaan. Dat is de eerste dag niet zo erg, maar de volgende dag moest je voor ontslag (ofwel 15.00 uur in de middag) minimaal 2 bekertjes hebben gedronken. Dat viel nog niet mee, maar lukte net. Je voelt bij ieder slokje je maag krampen, dat is naar ...

Gelukkig ben ik maar een paar keer kort misselijk geweest, want ander is het nog lastiger om te drinken en eten. Nou ja, eten: 2x yoghurt of vla 20 ml (dat past in zo'n klein medicijnbakje :-)

Inmiddels heb ik weinig pijn meer, gaat het drinken steeds beter (hoewel een liter per dag nog steeds een uitdaging is) en eet ik ook kleine beetjes. Gisteren een potje Olvarit (voor baby's van 6 maanden, want moet helemaal gepureerd zijn). Het was voor het eerst van mijn leven dat ik dat in huis had :-)

Vandaag zelf gepureerde soep met kip gemaakt, waar ik behoorlijk wat van heb gegeten. Mijn moeder heeft haar eigen onovertroffen kippensoep gemaakt. De bouillon kan ik dan drinken en de kip gebruik ik door de gepureerde maaltijden heen. Heel fijn!

Afgelopen dagen heb ik op de dag nog een paar uur geslapen en vandaag nog wel een uur gaan liggen, maar verder gewoon op geweest. Verder heel rustig aan, hoor. Beetje van stoel naar bank en wat rondlopen in huis, kleine dingen doen zonder de buik te belasten.

Zo, volgens mij zijn jullie weer aardig bijgepraat ...