Focus

Gepubliceerd op 16 oktober 2023 om 18:53

Zo, dat is lang geleden! Ik weet niet wat me tegenhield, maar ik kon me afgelopen tijd maar niet zetten tot schrijven. Volgens mij was het gewoon de waan van de dag die de overhand heeft gekregen. Hoe graag ik het ook wilde en hoe Maarten het ook stimuleerde, ik kon me er niet toe zetten om achter m’n laptop te kruipen en te schrijven. Eerst dit en dan dat, voordat ik ruimte voel om te schrijven. Dat praat ik mezelf aan, maar ik merk ook dat het zo niet werkt. Dan heeft niemand ooit tijd om toe te komen aan wat je graag doet en dat geldt zeker voor schrijven. Je leest ook vaak over schrijven en hoort van schrijvers dat je jezelf moet dwingen om te  gaan zitten. De inspiratie komt echt wel .....

Afgelopen tijd ben ik veel bezig geweest met prioriteiten stellen, zowel op het werk als in de rest van mijn leven. Focus aanbrengen helpt om goed met je tijd om te gaan. Dat doe ik op mijn werk door dagelijks 3 prio's te bepalen ten aanzien van alle werkzaamheden die op mijn actielijst staan. 
Buiten werk heb ik opgeschreven waar ik vooral tijd aan wil besteden. Ik ben best kritisch gaan kijken. Sinds ik weet dat een gemiddeld mensenleven maar 4000 weken!! duurt (kort hè), vind ik de tijd op een zinvolle en voor mij goede manier invullen wel een ding. Een week is tenslotte zo om en aan het einde van die week kun je terugkijken en je afvragen of je de beschikbare tijd in die week goed hebt benut.

Aangezien er ook tijd nodig is voor een paar dingen die moeten gebeuren, zoals werk en allerlei klussen in en om huis, blijft er maar beperkt tijd over voor andere bezigheden die je graag doet of nuttig vindt om te doen. Je mag best een flink aantal verschillende dingen opschrijven, maar zorg dat het gevoelsmatig haalbaar blijft. Niet alles hoeft iedere week, maar focus bijvoorbeeld op de zaken waaraan je komende 3 maanden tijd wil geven. Na 3 maanden kun je rustig weer een nieuw lijstje maken, waar andere dingen op staan. Om jezelf te testen kun je aan alle zaken die je in je leven doet en datgene wat je graag wilt doen, uren koppelen en dan kijken of dat in een maand feitelijk ook echt haalbaar is.
Een aantal prioriteiten vallen natuurlijk samen. Vanzelfsprekend wil je aandacht aan je partner, vrienden en familie besteden, maar je hebt bijvoorbeeld ook uiteten, concerten en naar het theater of bioscoop gaan op je prio-lijst, dan kan dat heel goed samen gaan omdat je die leuke activiteiten waarschijnlijk graag doet met je partner/vrienden/familie.

Verder zijn er ook periodes in je leven dat je vooral dingen moet doen. In een periode dat je gaat verhuizen, ben je daar veel mee bezig. Dat is niet altijd leuk, maar bedenk dan wat het je brengt door wel de nodige tijd hieraan te besteden. Geef jezelf de ruimte en bedenk dat je dan niet veel tijd overhoudt voor de dingen die je in andere periodes wel graag doet. 
In het geval je besluit mantelzorger te worden voor een naaste speelt dit punt nog extra. Soms vervul je die rol voor langere tijd. Zorg dan dat er nog altijd enkele dingen op je prioriteitenlijst staan die je vooral leuk vindt om te doen. Dat is belangrijk om het vol te houden!


Door mijn prio’s weer goed op een rijtje te hebben, probeer ik dus ook meer tijd aan schrijven te besteden. Hopelijk houd ik dit vast en verschijnt er zo nu en dan een nieuwe blog …

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.