Zelfzorg

Gepubliceerd op 2 januari 2021 om 19:48

Maandag hadden we dus een zoom-sessie met Anta van de Obesitaskliniek.

We hebben eerst even een rondje gemaakt hoe iedereen in zijn vel zit: Corona en de lockdown zorgen al voor wat knelpunten (zoals sportscholen die dicht zijn) en vervolgens nu ook geen enkel perspectief hebben op wanneer de operatie plaatsvindt, maakt het voor sommige groepsgenoten best lastig ...

Daarna hebben we de 'zelfzorglijst' doorgenomen. Het is - zoals in de vorige blog al aangegeven - een lijst met veel verschillende type uitspraken over de manier waarop je eet, maar ook over een aantal zaken als jezelf wegcijferen, grenzen bewaken, veel van jezelf moeten, vermoeidheid etc. Je moest dus aanvinken in welke uitspraken je jezelf herkende. 

Ik herken me onder andere in uitspraken die gaan over even wat naar binnen werken omdat je vindt dat je geen tijd hebt om rustig te eten (de lunch gaat nogal eens op deze manier) of 's-avonds met bord op schoot eten terwijl je televisie kijkt. Na de operatie zal ik zes keer per dag met aandacht moeten eten en ook nog in min of meer een vast ritme. Dat is een uitdaging!

Op werkdagen om 8 uur ontbijten en vervolgens om 14.30 uur een keer lunchen achter mijn bureau (soms met een tussendoortje maar meestal niet), dat kan dus echt niet meer. En 's-avonds thuis aan tafel eten, maar dan ook zonder telefoon en laptop (dus niet zoals de man op de foto hiernaast) zodat je met aandacht eet: rustig eten en goed kauwen is namelijk van 'levensbelang'. Het kleine beetje voeding dat je binnenkrijgt moet goed worden verteerd in de kleine maag en dat kan alleen maar wanneer je kleine hapjes neemt en goed kauwt oftewel als je met aandacht eet. Dit blijkt voor veel mensen een van de moeilijkste dingen te zijn om je opnieuw aan te leren. Dat heb ik inmiddels ook al ervaren :-)

Jezelf een nieuw dagritme aanleren is van belang. Dat ga ik binnenkort maar eens uitschrijven en wat ga ik dan ongeveer eten op de verschillende eetmomenten (6x per dag). De nieuwe leefstijl na de operatie al een beetje visualiseren, geeft volgens de  experts de grootste kans op de beste resultaten. Dat geldt overigens voor alles wat je graag wilt bereiken. Maak er eerst een zo gedetailleerd mogelijk beeld van in je hoofd en ga dan stap voor stap actie ondernemen om dat beeld in het echt te realiseren!

Ik eet nu al vaak met een kleine vork zodat ik kleine hapjes neem en ik ga steeds vaker aan tafel eten. Dan probeer ik ook niet aan alle mogelijke afleidingen toe te geven: een podcast of radio luisteren biedt dan nog wel uitkomst. De eerstvolgende stap is altijd lunchen op een normale lunchtijd en niet meer achter m'n bureau....