Baas zijn over je eigen leven

Gepubliceerd op 16 januari 2021 om 17:31

In het verleden heb ik mijn leven deels ingericht en geleefd naar de verwachtingen van anderen en als ik er goed naar kijk misschien zelfs naar wat ik denk dat anderen van me verwachten (zonder te checken of dat ook daadwerkelijk zo was).

Nu heb ik wel het idee dat ik mijn eigen leven leef en mijn eigen plan kan trekken. Dan komt natuurlijk wel het volgende vraagstuk: wat wil ik dan? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, met name omdat er zoveel keuzes zijn. 

Voor de korte termijn is het natuurlijk duidelijk: ik wil graag de maagverkleining, de tijd nemen om goed te herstellen en vervolgens gezonder en fitter worden.

Voor de lange termijn is een wens om wat langere tijd te gaan reizen, maar dan denk ik aan 3 tot 6 maanden (met mogelijke uitloop naar een jaar) . Daarna is er ook nog een heel leven te vullen. Natuurlijk hoef ik dat niet allemaal te plannen, maar alvast nadenken over een richting die ik op wil, vind ik wel belangrijk. Overigens ben ik erg tevreden met mijn huidige leven met lieve familie en vrienden, een fijne baan, leuke hobby's etc. etc.  maar ik vind het ook goed om weer een keer na te gaan of ik dit alles de komende vijf à tien jaar oké blijf vinden of dat ik ergens een afslag ga nemen / een andere richting wil kiezen.  

De kernvraag daarbij is: hoe weet je wat je wilt? waar word ik gelukkig van? wat past bij mij?

De eerste handreiking die ik kreeg om een antwoord te vinden, bevat twee stappen:

* leef naar je kernwaarden: bepaal je  kernwaarden en ga een richting op die daarbij past.

* ga buiten je comfort zone: het moet een beetje uitdagend zijn, je moet lef tonen om een andere richting in te slaan in plaats van het pad af te lopen dat je nu bewandelt.

 

Mijn kernwaarden zijn duidelijk: 

-Ik ben belangrijk, met aandacht voor anderen 

-Ubuntu (Afrikaans): ik ben omdat wij zijn ... (je bent altijd onderdeel van een geheel)

-Aandacht voor de wereld; ik wil graag de wereld een beetje beter maken en zo goed mogelijk achterlaten 

-Waardevol zijn voor andere mensen en voor de wereld

-Het begint bij mezelf, dicht bij huis: ik kan niet de hele wereld redden.

 

Buiten mijn comfort zone stappen, vind ik nog wat moeilijker te bedenken. Je hebt de neiging om vooral stappen te zetten die comfortabel voelen, maar je leert het meeste en ontdekt van alles als je iets doet wat je niet goed kent of eng vindt.

Hier ga ik nog maar eens over nadenken en sparren met verschillende mensen ....